Francúzsko podpísalo s Mongolskom dohodu o ťažbe uránu

13.10.2023 Celý región

Paríž 12. októbra (TASR) - Francúzska jadrová spoločnosť Orano podpísala vo štvrtok s Mongolskom dohodu o ťažbe uránu v potenciálnej hodnote jednej miliardy eur, uviedol úrad francúzskeho prezidenta. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Spoločnosť Orano (predtým Areva) podpísala dohodu počas štátnej návštevy mongolského prezidenta Uchnaagijna Chürelsücha. Na základe nej získala spolu s miestnym partnerom práva na ťažbu v bani Zuuvch-Ovoo na juhozápade Mongolska.

Francúzsky predstaviteľ v júni hodnotu projektu odhadol na "viac ako miliardu eur", čo "umožní vyťažiť značné množstvo uránu" na "posilnenie strategickej autonómie" Francúzska.

Obe krajiny sa dohodli aj na rozšírení vzťahov, pričom francúzsky prezident Emmanuel Macron navštívil Mongolsko v máji. Jeho úrad tvrdí, že chce poskytnúť Mongolsku, ktoré je obklopené Čínou a Ruskom, "prostriedky na využívanie väčšej strategickej suverenity" voči "dvom mimoriadne silným susedom".

Úplná investičná dohoda má byť dokončená do konca roka. Jej súčasťou má byť tiež poskytnutie telekomunikačného satelitu Mongolsku francúzskou spoločnosťou Thales, aj projekt na vyhľadávanie ložísk lítia.
 

Vyberte región